Home
WebtérképCIKKAJÁNLAT     NYOMTATHATÓ VÁLTOZAT
Kecskemét  

A cikk oldalai:    « 1/3 »   

Kecskemét térkép
1. Kecskemét a régió központja:
Kecskemét Magyarország középső részén, a Duna és a Tisza folyó között, az Alföldön fekszik. Félúton helyezkedik el Budapest és Szeged között, majdnem egyenlő távolságra hazánk két nagy folyójától, a Dunától és a Tiszától.
A város közlekedés-földrajzi elhelyezkedése kiváló, közúti és vasúti csomópont. Az M5 autópálya (Budapest-Szeged) Kecskemétet nyugati irányból kerüli el, Észak, illetve Nyugat felöl az 50-es, 52-es, 54-es; Kelet felől a 44-es, 441-es számú főutak közelítik meg, így a várost jelentős célforgalom érinti.
A mezővárosi jelleg a székhely szerkezetében máig megfigyelhető, hiszen a sugaras-halmazos elrendezés és a főtér központú közlekedési hálózat évszázadok óta a város sajátossága.

2. Közlekedési viszonyok
Egy órán belül elérhető: Budapest – Ferihegyi repülőtér
Másfél óra alatt elérhető: Tompa, Röszke határállomás
Három órán belül elérhető: Hegyeshalom határállomás
Kecskemét megközelíthetősége:
• Repülőtér: A magyar légierő támaszpontja, polgári célú hasznosítása a közeljövőben várható.
• Autópálya: M5 – Budapest – Kecskemét – Kiskunfélegyháza
(az E75-ös nemzetközi főútvonal része), 2006-ra Röszke határátkelőhelyig továbbépül
• Országos főutak: 44-es Békéscsaba (román határ felé), 441-es Nagykőrös, Cegléd felé, 52-es Dunaföldvár, 54-es Baja, Tompa (szerb határ felé)
• Vasútvonalak: Budapest – Szeged
Kecskemét – Lajosmizse – Budapest
Kecskemét – Lakitelek – Tiszakécske – Szolnok

3. Gazdaság
Kecskemét Magyarország legdinamikusabban fejlődő települései közé tartozik. Népessége – a megyén belül – mintegy 20 %-ot képvisel, de itt koncentrálódik a vállalkozási, beruházási tevékenység jelentős része is. Kecskemét – a több mint 11 ezer működő vállalkozásával – jelentős szerepet tölt be a dél-alföldi régióban.
A város gazdasági mutatói országos viszonylatban is kiemelkedők: jelentős az ipara, kereskedelme, a szolgáltatói szektor, jelentős a külföldi befektetések aránya, kedvező a munkaerő helyzet. Ehhez olyan adottságok segítették Kecskemétet egyebek közt, mint a gépipari, élelmiszeripari hagyományok, a jól képzett munkaerő, az oktatási intézmények, az autópálya, a főváros közelsége és a kulturális értékek. A hazai és külföldi befektetők egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak a város iránt. Több zöldmezős beruházást valósítottak meg az elmúlt időszakban a településen.
A kezdetben hagyományosan mezőváros jellegű település ipara és szolgáltatásai fokozatosan fejlődtek. Kiemelkedővé vált a gép- és műanyagipari alkatrészek, valamint a precíziós műszerek gyártása. Számos bank, takarékszövetkezet és pénzintézet telepedett le itt.
A privatizációt követően az élelmiszeriparban korszerű termékstruktúra alakult ki, magas exporthányaddal. A döntően magyar tulajdonú építőipar teljesítménye növekedett, bővült az egyéb gazdasági szolgáltatást nyújtók köre, megerősödtek a kis- és középvállalkozások személyre szabott specializált szolgáltatásai is.

Befektetők
A külföldi tőke megjelenése a gazdaság struktúrájának átalakítása mellett nagy hatást gyakorolt a város infrastrukturális fejlődésére, termelési és technológiai kultúrájára, az újabb munkahelyek és életképes vállalkozások létrejöttére. Ma is jelentős beruházások valósulnak meg Kecskeméten. Sorra épülnek a világcégek üzemei, az itt lévők bővítik termelőterületüket, a legnagyobb nemzetközi kereskedelmi láncok áruházaikkal telepedtek le.
1990-től Kecskemét a zöldmezős beruházások egyik legfontosabb magyarországi helyszíne, ahol német, svájci, japán, francia, angol cégek hoztak létre üzemeket. A meglévő vállalatok privatizációja révén a legnevesebb pénzügyi és szakmai befektetők jöttek a városba. A nemzetközi társaságok megjelenése a pénzügyi szektor fejlesztésének adott lendületet. Ma Kecskeméten szinte mindegyik magyarországi banknak van fiókja, többnek itt található a regionális központja.
 
Következő oldal:  2. oldal »
 
További oldalak:   « [1] 2 3 »

Keresés


ENGLISH VERSION

LINKEK